2022.12.02.

Az igazi kihívás

Az igazi kihívás

Az igazi kihívás nem az, hogy lefussam a maratont. Vagy, hogy átússzam a Balatont. Vagy megmásszam a Mount Everestet.
De még az sem, hogy fogyjak x kilót.
Sem a gyereknevelés, sem a jó párkapcsolat. De még a munka sem, pedig emberekkel foglalkozom, és az alapjában véve szép kihívás.
Semmi sem az igazi kihívás.


Az igazi kihívás a MOST-ban lenni. Nem a múltban élni és nem az áhított jövőben. A MOSTBAN! Úgy döntéseket hozni, hogy nem befolyásolnak a korábbi tapasztalatok. Mert a korábbi tapasztalatok automatikusan megjelennek és felidéződnek minden egyes döntéshelyzetben, konfliktushelyzetben, szituációban.
Az igazi kihívás lecsendesíteni, kiüríteni az elmét.
Minden jó dolog, a flow akkor történik.


Az elme lecsendesítéséhez, a mostban levéshez érteni kell. Érteni, érzékelni önmagamat, úgy istenigazából.
Rálátni a vakfoltjaimra. Hogy a korábbi rossz tapasztalataim, mint döntéseim következményei honnan erednek? Tényleg az enyémek, vagy csak hoztam, kaptam, magamra vettem? Vagy csak pusztán elhittem, hogy más amit rám vetít, ítélkezik, tényleg az, vagy olyan vagyok?
A vakfoltokra való rálátás nem megy egyedül. Talán még barátnők által sem. Az kicsit olyan, mint a vak vezet világtalant. Mert a meglátásokban, véleményekben mindig ott a szubjektum. Az, amilyen szemüvegen keresztül látja a másik a világot.

Nem vagyunk egyformák, nem biztos, hogy ami jó a barátnőmnek, az nekem is az. Pont ezért a klienseknek én sem adok sosem tanácsot. Kiürült elmével belehelyezkedem az érzelmi állapotukba, hogy teljesen át tudjam érezni milyen helyzetben vannak. És kérdezek. Kérdezek, hogy önmaga találja meg a saját válaszait, sosem adok kész megoldási formákat.
De ha már említettem a barátnőt, ott a bátorítás, kell, hogy szerepet kapjon. Ha bátorítom a barátnőmet, aki épp nehéz helyzetben van, a bátorításom által olyan rejtett erőforrásokat tud mozgósítani, mely hozzásegíti őt a megoldáshoz. A saját megoldásához! Ha én javasolok megoldási alternatívát, az az a ÉN megoldásom az Ő problémájára. És a végén kiderül, hogy a kettő, az övé és az enyém nagyon nem egyezik.


MOSTban lenni nem könnyű. Embert próbáló feladat. Gyakorlás nélkül nem megy. Gyakorolni kell, hogy rutinná váljon. Mint ahogy az is, hogy észrevegyem amikor az elmén keresztül a rossz tapasztalatok észrevétlenül bekúsznak és manipulálnak.


Nincs baj az elmével. Szükséges is. Életet ment. Be kell kapcsolnia ahhoz, hogy el tudjak ugorni és ne üssön el egy felém száguldó autó. Ott kell, hogy tudjuk, hogy emlékezzem: ha nem ugrok félre, kivasal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük